Förskolan

publicerat i Allmänt;
Emilia på förskolan...





min stora tjej.


tränar engelska =)



Ja detta ger ju en ångest som aldrig förr... tänk att hon blivit så stor och
ska sitta vid skolbänken =)))


Kbt - panikångest

publicerat i Allmänt;

VAD ÄR PANIKÅNGEST?
Panikångest är något som är mycket vanligt. Det finns olika utlösande faktorer bl.a. en tid av stress, att man under en längre tid har haft mindre problem med ångest, t.ex. tvångstankar, social fobi, att man haft yttre faktorer av nära anhöriga som varit svårt sjuka eller annan yttre oro. Det finns de som redan som små barn haft eller har problem med panikångest. Den som får problem med panikångest upplever oftast, att vid första tillfället "dyker det plötsligt upp" mycket obehagliga kroppssymtom, som personen får en stark oro för därför att de tror att något allvarligt händer dem, att de håller på att dö, blir "tokiga / sinnesjuka", eller blir oroliga att de "tappar kontrollen". Många blir förvånade över att det dyker upp när de väl kopplar av eller skall ha semester, ta det lugnt. Det är i detta skede som man känner av kroppens reaktioner på stress. Om man feltolkar dessa symtom och blir rädd för dem har man kanske snart en panikångestattack.

 

VANLIGA KROPPSSYMPTOM
Följande är vanliga symptom vid panikångest.
• Spänd / värk
• Ökad puls
• Hjärtklappning
• Svettningar
• Fryser 
• Värmekänsla
• Magont
• Yrsel
• Darrig
• Stickningar i armar /ben
• Tryck över bröstet
• Overklighetskänsla (upplevelse att rummet faller på mig, att jag inte känner av kroppen, golvet gungar etc.)

Upplevelsen av att: 
• jag inte kan andas
• jag tappar kontrollen och inte vet vad jag gör och håller på att bli tokig eller galen
• jag gör tokiga saker
• mitt att hjärtat skall spricka
• kroppen inte skall klara av det, etc.

PANIKÅNGESTCIRKELN OCH FÖRVÄNTANSÅNGEST
Då personen upplever detta, blir de oroliga vilket i sig ökar symtomen. Man har kommit in i panikångestcirkeln. Snart blir man orolig att symtomen skall dyka upp igen och då gärna i samma eller liknade situationer. Detta kallas för förväntansångest. Den leder till att personen börjar undvika dessa situationer eller försöker hantera dem på olika mindre bra sätt - det blir ett säkerhetsbeteende. Dess värre leder detta till ökad ångest. Man behöver därför oftast hjälp för att förstå mekanismerna som påverkar ångesten för att kunna ta sig ur den och bli fri från den. Kom dock ihåg, ångest är en helt ofarlig men obehaglig reaktion.

Kbt, kognitiv beteendeterapi, är en form av psykoterapi som har sina rötter i två metoder, kognitiv terapi och beteendeterapi. Metoderna kompletterar varandra när det gäller teori, problemanalys och behandlingstekniker.

Kbt, kognitiv beteendeterapi, utgår från att mänskliga problem har sitt ursprung i hur individen ser på sig själv och sin omgivning, så kallat kognitivt perspektiv, och hur individen reagerar på miljön, beteendeperspektiv. Det antas att människans tankar, känslor och beteenden ömsesidigt styr och påverkar varandra. Till exempel kan negativa tankar som “jag är värdelös” bidra till nedstämdhet, ledsenhet och beteenden som att dra sig undan och bli passiv.

Kbt inriktas på att förändra de tankemönster och beteenden som håller kvar och förvärrar problemen.

Innan behandlingen startar görs en noggrann analys för att identifiera problemen. Med detta som grund sätter du och din terapeut upp ett mål för behandlingen och kommer överens om ett behandlingsprogram.

Så går kbt till 

Arbetssättet är strukturerat och koncentreras på handling. Fokus ligger huvudsakligen på faktorer som utlöser och bevarar problemen i här-och-nu-situationen. I samarbete med terapeuten diskuterar du möjliga tillvägagångssätt för att komma tillrätta med svårigheterna.

Du får lära dig olika sätt att hjälpa dig själv som du kan använda i framtiden. Under behandlingen får du lära dig att pröva och träna nya beteenden och nya tankesätt.

Genom mer kunskap om dig själv och genom träning kan du förändra de tankar, känslor och beteenden som hindrar dig i vardagen och hitta nya sätt att handskas med svårigheter. 

......Onsdag

publicerat i Allmänt;
Så va dagen här då jag va till psykologen.
Jag hade i bakhuvet att det va väldigt dumt att ta en tid precis innan jag skulle iväg åh jobba - De blev ju liksom att jag va hemma idag.
Man vänder ut och in på sig själv och vänder livet upp åh ner.

De va mycket som snurra i huvudet efteråt och fullt av tankar.
Just idag pratade vi kring mitt "insjuknande" när, hur och varför de började.. Som sagt så hade jag ju inte svar på allt eftersom jag inte vet vad som utlöste detta men med tiden så kommer vi nog fram till de oxå.

Gick tillbaka lite i tiden och pratade om va som hände då o.s.v Även om de känslor som jag är rädd för som kommer nu när jag slutar med medicinen... eftrsom medicinen gör en "avtrubbad" och känslolös så kommer ju känslorna tillbaka och dom är jag rädd för - hur jag ska tolka alla känslor?!?

Rädslan över att bli så fruktansvärt sjuk som jag va... Ja vi pratade som sagt om en hel del och nästa vecka ska vi gå tillbaka i tiden ännu mer.

Sen kommer vi ju även prata mycket om hur jag ska lära mig att leva med panik ångesten - för de kommer jag ju att få göra, tyvär!!! Även fast min läkare och psykologen har sagt att jag kommer få leva med den så någonstans försöker jag intala mig själv att så blir inte fallet....

Kommer även att få börja med KBT (Kognitiv beteendeterapi)
......de blir nog bra................hoppas jag!

en dusch och sen blir det sängen. Natti ♥

Tisdag

publicerat i Allmänt;
Igår trappade jag ner ännu ett steg så nu äter jag 1 tabl 50 mg. So far so good
Svettningarna har nu återkommit på nätterna - De är liksom inte så att man blir lite fuktig i huden utan de rinner av mig, med andra ord pissblöt... De är ju inte så trevligt att vakna åh allt är blött men jag överlever de oxå även om de är äckligt åh jobbigt.

Igår kände jag mig smått konstig - suddigt seende och de kändes som att jag va på en färja, allt gungade till råga på allt så fick jag inbillade proppar i fingrarna... Så jävla ont gjorde de oxå. Jobbade gjorde jag oxå och va på väg att gå hem men tala om för mig själv att de blir ju iinte bättre för att jag går hem - snarare tvärtom.
De blir ju lättare att "måla" upp allt till en större grej ist fick jag ju faktiskt ta och skärpa till mig och faktiskt inse att de sitter bara i huvet. Klart jag inte fick nå jävla proppar i händerna men de blir så verkligt när man faktiskt känner hur jäkla ont de gör.

Jag hoppas att det inte blir nåt mer sånt nu.. För annars går de ju faktiskt bra och känns bra förutom såna där små grjer.

På onsdag ska jag även få komma till psykologen - lite smått nervös ändå, man vet ju att dom kommer vända ut åh in på en och hela ens liv... Men även så himla skönt att få hjälp med hur jag ska hantera min panik ångest som kommer finnas kvar. att lära sig att leva med den mer eller mindre.

Ja änt livet bra härligt så säg...

Nu ska jag riva i skrubben och fixa till där inne sen ska de jobbas.

Fredag

publicerat i Allmänt;
Fredag och gör tredje arbets passet av 9.. Många dagar kvar tills man får vara ledig en ynka dag men men....
Som sagt fredag idag och >Emilia har bestämt att vi ska ha fredagssmys i kväll ♥ Eftersom jag jobbar till 18 så blir de rätt sent innan vi kommer hem på kvällarna - hämta emilia hos dagmamma o.s.v lagas sen middag mm. Tur vi inte behöver kliva upp ultra tidigt på mornare, vi får sovmorgon!

I helgen tänker jag ändast mysa så mycket som möjligt med min lilla tjej (när jag inte är på jobbet) På söndag ska hon nämligen till pappa och Mia då vi ska börja med varannan vecka - Gud så tomt och ensamt de kommer bli här hemma då, jag är ju inte direkt van vid att vara utan henne så mycket. Vi får se hur det går!
Emilia är iaf glad att få vara med pappa mer men samtidigt lite nervös för att vara utan mamma men hon vet att längtar hon hem och inte vill så får hon självklart komma hem!
Detta går helt på hennes vilkor och hur hon vill!


Min finaste tjej ♥ ♥ ♥

Hur som hellst så mår jag fortfarande bra - Inga hemska biverkningar eller panik ångest =))))))))

Ha en härlig Fredag!

Tredje dagen...

publicerat i Allmänt;
Nedtrappning har börjat och de är tredje dagen idag .. Än så länge funkar de (peppar peppar) de tar bara nån dag innan kroppen känner av förändringen men de är ju inte säkert att jag kommer må piss heller!
De som känns nu är att mardrömmarna har kommit tillbaka åh de känns som att man iinte fått sova nånting - Mardrömmarna hade jag första månaderna när jag började med medicinen men försvann med tiden svettningarna har jag klarat mig ifrån ÄN SÅ LÄNGE!

Förra natten va de en kille som jagade mig med pistol och sköt hejvillt - De jobbiga är att man vaknar aldrig av mardrömmen utan allt bara mals på om åh om igen och att man verkligen får se allt hemska i detalj....

Men som sagt mardrömmarna kan jag ju stå ut med så länge jag mår bra i övrigt =)))
Hoppas de håller i sig!!

Nu ska jag ladda batterierna inför dom kommande 9 arbetspassen på raken!!

Söndag

publicerat i Allmänt;
Julen är bortstädad och allt ser ut som de ska igen =) Idag tvättas de för fullt och plockar lite här åh där - sånt där vanligt vardagspyssel.
När allt är klart tänker jag faktiskt krypa ner under min fillt och fortsätta läsa min bok -  A jag läser en bok... Jag har aldrig tyckt om att läsa eftersom jag inte har den ron i kroppen (stressad själ) Men min själ behöver få den ron så därför har jag tagit tag i de, åh de funkar ju faktiskt bra fast ibland så rycker de liksom lite i benen men jag jobbar på de =)

I morgon börjar jag med min nedtrappning av medicinen... har faktiskt dragit ut på de för känns lite läskigt när jag inte vet hur kroppen kommer reagera :S
Men som sagt i morgon börjar jag åh går från 100 mg till 75 mg så de lär ju bli en spännande vecka - Eller så INTE

Tur att jag inte jobbar "grispass" när jag jobbar de kan ju tänkas att de kan bli lite kämpigt men ändå bra att få jobba några timmar för att inte låta "det" ta över!

Ps. Innan de ska läsas så måste de ut en MASSA aggritioner - Därför spelas de musik på HÖGSTA volym!!!
blir väl vräkt snart :P