De låter ju iaf bra...

publicerat i Allmänt;

Rör i örat

Rör i örat är en behandling där ett mycket litet plaströr opereras in i trumhinnan. Röret gör att luft kan komma in i mellanörat så att vätska inte samlas där. Behandlingen minskar risken för infektioner hos barn som ofta får öroninflammation. Rör i örat hjälper också barn och vuxna som hör dåligt på grund av öronkatarr.


Rör i örat kan opereras in hos barn som ofta får öroninflammation eller hör dåligt på grund av öronkatarr. Röret fungerar som en ventilation för att inte vätska ska samlas innanför trumhinnan. Du känner inte av röret medan det sitter i örat.

Efter några månader till ett år stöts röret oftast bort och hålet i trumhinnan läker ihop. Men då brukar örat ha börjat fungera normalt igen. Om besvären återkommer kan man behöva sätta in ett nytt rör.

Förberedelser inför operationen

Barn som får ett rör i örat sövs före operationen. Barnet får inte äta något från midnatt natten före operationen. Fram till fyra timmar före operationen går det bra att dricka vatten, saft, te eller andra klara drycker – inte välling eller liknande.

När barnet ska sövas sätts en kanyl in i ett blodkärl på handen eller i armvecket. Före sticket bedövas huden med en salva. Till kanylen är en tunn slang kopplad och genom den sprutas sömnmedel in. Ibland får barnet först andas in sömnmedel genom en mask och därefter sätts slangen på plats så att narkospersonalen kan ge mer sömnmedel. Före narkosen kan barnet också få lugnande läkemedel för att slappna av. En förälder får alltid vara med fram till dess att barnet somnat.

Om du vill förbereda ditt barn före ingreppet kan du visa den tecknade, interaktiva filmen på 1177.se, se länk. Där hittar du även en film som visar hur det går till att få ett stick i armen.

Vuxna som får ett rör inopererat i örat behöver inte sövas, utan får endast lokalbedövning och behöver inte förbereda sig på något särskilt sätt.

Så går operationen till

Läkaren opererar med hjälp av ett öronmikroskop. Först görs ett litet hål i trumhinnan där röret ska sitta. Om det finns vätska bakom trumhinnan sugs den ut. Sedan sätter läkaren in plaströret. Operationen tar oftast inte mer än fem till tio minuter.

Efter att röret satts in i örat

Barn får efter operationen stanna kvar tillsammans med sin förälder tills dess att det har vaknat ordentligt ur narkosen. Vissa barn kan må lite dåligt när de vaknar.

Man brukar inte ha ont efter ingreppet, men det kan rinna lite blodblandad vätska ur örat den första dagen efter operationen.

Infektioner kommer ofta från bakterier som finns i luftvägarna, inte från badvatten. Därför kan den som fått ett rör i örat simma, bada, tvätta håret och duscha utan att använda öronproppar. Men om man vill kunna dyka behövs särskilda öronskydd.

Risker

Om det börjar rinna vätska ur örat några dagar efter operationen kan det ha uppstått en infektion. Kontakta då din öronläkare.

Kommentera inlägget här :